martes, 25 de septiembre de 2012
Com es fa un comentari de text?
PAUTES DE COM FER UN COMENTARI DE TEXT HISTÒRIC
1. Llegir el text
2. Tornar a llegir el text, amb més atenció, subratllant les paraules que no s´entenen, les parts en què es pot dividir i apuntant les idees que considereu principals. (Tacar el text).
3. Buscar la informació necessària (apunts, llibre, diccionari, internet, enciclopèdia...).
4. Redactar el comentari.
5. Repassar.
ESTRUCTURA DEL COMENTARI DE TEXT
No oblidar de posar el títoldel treball que esteu presentant, l´autor i la data del text, el vostre nom, el de la matèria i la data (del dia que el feu). La bona presentació és molt important. De l´estructura presentada a continuació, no cal posar els números ni distingir els apartats (ha d´estar tot redactat i separat amb punts i apart).
1. Distingir si el text és narratiu o informatiu.
2. Distingir la seva temàtica: si és de caire polític, militar, jurídic (parla de lleis), econòmic, social, etc. Pot tenir més d´una temàtica a l´hora.
3. Distingir si és una font primària (text original de l´època) o una fontsecundària (si l´autor és posterior als fets dels què fa referència).
4. Comentar molt breument l´idea principal del text.
5. Parlar de l´autor: fer una breu biografia, explicar la seva ideologia (corrent de pensament) o per quin motiu és un personatge històric. Relacionar després les idees de l´autor amb el contingut del text. Si l´autor no és significatiu, no cal parlar-ne.
6. Enumerar les idees principals del text de més a menys important (resum per idees).
7. Fer el comentari pròpiament dit, és a dir, relacionar el text amb el context històric (contextualitzar). És la part més important i el moment de ficar tot allò que saps o que hem donat a classe i que està relacionat amb el text.
8. Fer una conclusió. En aquesta hem de subratllar la importància del text en la història (si la té) o la importància del text per donar a conèixerun fet o unes idees determinades. La nostra opinió pot reflectir-se de manera molt indirecta (mai “jo penso que...”).
PAUTES DE COM FER UN COMENTARI D´IMATGE HISTÒRICA
1. Observar la imatge amb atenció, tot apuntant en un paper (en brut) qualsevol cosa que ens passi pel cap.
2. Buscar la informació necessària.
3. Redactar el comentari.
4. Repassar.
ESTRUCTURA D´UN COMENTARI D´IMATGE HISTÒRICA
No oblidar de posar el títol del treball que esteu presentant, el vostre nom, el de la matèria i la data (del dia que el feu). La bona presentació és molt important. De l´estructura presentada a continuació, no cal posar els números ni distingir els apartats (ha d´estar tot redactat i separat amb punts i apart).
1. Descripció de la imatge:
a) Indicar si és un dibuix, una pintura, una miniatura, una caricatura, un cartell, una foto, un fotograma... És a dir, de quin tipus d´imatge es tracta.
b) Fer un breu comentari del què ens mostra la imatge.
c) Descripció detallada de la imatge: explicar tots els personatges que apareixen, com van vestits, les seves expressions, que estan fent... També el paisatge, els objectes, els símbols, animals... Tot el que podem veure a la imatge. També hem d´estructurar la imatge, fer divisions (la terra pot representar una cosa i el cel altre, per exemple).
2. Comentari d´imatge pròpiament dit:
a) Destacar la idea principal que ens transmet la imatge.
b) Si l´autor és un personatge històric destacat (un pintor famós, per exemple), podem fer una breu biografia destacant el seu pensament i la seva relació amb els fets que mostra la imatge. Si l´autor no és destacat, no cal parlar-ne d´ell, però sí de la seva intencionalitat.
c) Relacionar allò que ens transmet la imatge amb el context històric (contextualitzar). És la part més important i el moment de ficar tot allò que saps o que hem donat a classe i que està relacionat amb laimatge.
d) Fer una conclusió. En aquesta hem de subratllar la importància delaimatge en la història (si la té) o la importància delamateixa per donar a conèixer un fet o unes idees determinades. La nostra opinió pot reflectir-se de manera molt indirecta (mai “jo penso que...”).
Suscribirse a:
Entradas (Atom)